1. Fii calm!
2. Fii afectuos!
3. Fii rabdator!
4. Fii mandru!
5. Fii onest!
6. Fii ferm!
7. Fii tu insuti!
8. Fii intai parinte si apoi prieten!
9. Fii respectuos!
10.Fii prezent!
Puteti citi articolul original aici.
Un articol despre importanta faptului de a informa persoanele cu care veniti in contact despre dificultatile copilului dumneavoastra puteti citi aici
Etichete:
adolescenti,
articole,
autism,
consiliere,
familie,
informeaza-te,
marturii ale parintilor
1. Timpul dumneavoastra
Oferiti-va sa aveti grija de copilul cu autism, astfel incat parintii sa poata face cateva cumparaturi sau sa se poata bucura de un pranz linistit. Sarbatorile sunt stresante pentru toata lumea. Imaginati-va ca aveti un copil hipersensibil la lumini, sunete, oameni si locuri. Poate fi aproape imposibil sa duci copilul intr-un mall aglomerat. Disponibilitatea dumneavoastra e unul din cele mai bune daruri pe care le puteti oferi familiei.
2. Ajutorul
Daca sunteti intr-un magazin si vedeti un parinte cu un copil care trece prin niste momente dificile, intrebati-l daca il puteti ajuta. Chiar daca va refuza, gestul in sine il va face pe parinte sa se simta mai putin stresat si jenat.
3. Locul dumneavoastra la rand
Daca sunteti in fata si vedeti un parinte cu un copil cu autism in spatele dvs, oferiti-i locul. Desigur ca va grabiti, dar poate fi foarte dificil pentru un copil sa astepte la rand. Generozitatea dvs. poate ajuta enorm acea familie.
4. O invitatie
Invitati familia sa ia masa cu dumneavoastra. Bineinteles stiti ca pustiul lor face crize de furie, mananca cu degetele si nu poate sta foarte mult asezat pe scaun. Dar nu stiti cat de mult ar putea insemna invitatia dvs. pentru familie. Familiile care au un copil cu autism se pot simti foarte singure de sarbatori. Nimeni nu vrea sa-si devasteze casa. Dar asumati-va riscul, macar o data. Chiar daca familia va refuza, simplul fapt ca i-ati invitat e un cadou.
5. Un pranz
Le puteti aduce un pranz sau un film si niste popcorn acasa. Astfel, familia poate petrece timp impreuna, fara a fi nevoita sa iasa in aglomeratie.
6. Un dar simbolic
Intrebati-i ce anume il intereseaza pe copil. Pare simplu, nu? Nu e intotdeauna asa, deoarece copiii cu autism de obicei nu sunt interesati de lucrurile de care sunt interesati ceilalti copii. O alta idee e aceea de a va aduna mai multi prieteni si de a contribui impreuna la plata unui curs pe care copilul si/ sau parintii lui si-ar dori sa il urmeze dar nu isi permit.
7. Suportul dumneavoastra neconditionat este cel mai de pret dar pe care il puteti oferi unei familii.
Articolul original aici
Unui copil cu autism îi este frică de nou, explică puştiul. Plânge, ţipă, face în toate felurile când se confruntă cu ceva ce nu face parte din rutina lui. "Dar trebuie să fii ferm, să nu cedezi. Se spune că ABA este o terapie severă, pentru că nu îl laşi pe copil până nu răspunde. Dar ABA nu este un balaur. Terapia trebuie să fie intensă pentru ca el (copilul) să descopere. Nu trebuie să renunţi. E ca şi cum ai duce un copil cu probleme de sănătate la spital. Dacă el nu vrea să stea, ce faci, îl laşi afară?"
Abonați-vă la:
Postări (Atom)