twitter
rss

Wow! Foarte frumos! Uimitor! Excelent!  Grozav! Bine lucrat! 
Stiam eu ca vei reusi! Sunt mandru de tine! Ai facut o treaba buna! Esti frumusel! Esti un campion! Esti un copil istet!



Ma faci fericit(a). Esti important. Fantastic! Ce dragut! Esti dragalas! Super! Bravo tie! Nimic nu te poate opri acum! Esti fantastic! Minunat! Ai rezolvat misterul! Bingo! Esti responsabil. Ce descoperire!  Esti incantator! Esti amuzant! Esti un copil mare! Ce performanta uimitoare!



 Te-ai straduit! Ai rezolvat! Ce frumos stii sa asculti! Esti o comoara! Insemni mult pentru mine! Esti un prieten bun! Corect! Te imbratisez! Cat esti de creativ! Ai invatat bine! Esti incredibil! Imi place de tine! Te respect! Esti senzational! Esti unic! Esti grijuliu! Imi inseninezi ziua! Esti cel mai bun! Te iubesc! Ce frumos stii sa imparti! Insemni totul pentru mine! Esti important! M-ai facut sa rad! Am incredere in tine! 

Pont: daca nu sunteti obisnuit cu astfel de atitudini entuziaste fata de copilul dumneavoastra, la inceput s-ar putea sa va simtiti putin stanjeniti si artificiali utilizand astfel de remarci. Dar merita efortul de a invata sa utilizati macar o parte din aceste expresii. Stima de sine a copilului si a viitorului adult se formeaza in primii ani de viata iar ea constituie temelia pe care se cladesc apoi acceptarea de sine, atitudinea fata de ceilalti si succesul .
Cu o atitudine potrivita fata de copil, o stima de sine pozitiva se educa foarte usor in primii ani de viata, in timp ce o slaba stima de sine se "repara" extrem  de dificil mai tarziu si niciodata in totalitate.

sursa foto:

1. Observa numai comportamentele neadecvate ale copilului si ignora comportamentele „bune”
2. Se cearta in fata copiilor
3. Transmit mesaje emotionale gresite, care ii invalideaza pe copii
4. Pedepsesc copilul in momente de furie sau de criza
5. Nu isi manifesta afectiunea
6. Au asteptari nerealiste de la copil
7. Nu sunt disponibili pentru copiii lor
8. Sunt hiper-protectivi cu copiii lor
9. Apeleaza la bataie pentru corectarea imediata a comportamentului copilului
10. Nu apeleaza la ajutor profesionist atunci cand au nelamuriri sau nu stiu cum sa procedeze
Articolul complet aici .




sursa foto: Fan Ching Ching