twitter
rss

Sa vorbesti despre autism unei persoane cu autism este ca si cum ai explica unui orb ce reprezinta lipsa luminii prin intermediul desenelor si al fotografiilor.

Persoanele cu autism sunt foarte sensibile la critici si remarci negative.Nu pentru ca nu vor sa le inteleaga, ci pentru ca nu reusesc sa se detaseze si sa se apere din punct de vedere emotional, asa cum o putem face noi. Pentru ele, criticile vin precum un trasnet intr-o zi senina.
Totusi, nu este nevoie sa ascunzi adevarul. Nu are sens sa spui ca aceste persoane sunt capabile sa indeplineasca o anumita sarcina, atunci cand ele nu o pot face.Intampina deja suficiente dificultati in a se intelege pe sine. Nu trebuie sa le complicam viata proiectandu-le o imagine gresita despre ele si despre capacitatile lor. Inainte de orice, trebuie sa fim onesti. Datorita stilului lor de gandire logic,persoanele cu autism acorda multa importanta acestui lucru.

....si mai ales sa aveti umor! Oricine ar transmite informatiii despre autism vorbind precum un angajat de la pompele funebre, nu se poate astepta la o reactie pozitiva.

Aceste persoane se incurca in termenii abstracti si sunt coplesite de emotii din cauza faptului ca nu reusesc sa faca diferenta intre a vorbi despre sentimente si a fi cuprins de sentimente.

In timpul conversatiilor despre autism este foarte important sa se vorbeasca, in primul rand despre actiuni concrete si apoi despre sentimente.

Peter Vermeulen - Eu sunt special


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu