twitter
rss



1. Urmariti  momentul in care copilul incepe sa gangureasca. Acest comportament apare, de obicei la varsta de 5 luni.


2. Monitorizati contactul vizual: intre 6 si 9 luni de obicei copiii incep sa zambeasca si sa raspunda la atentia acordata de parinti. In general, copiii cu autism evita contactul vizual.

3. Atunci cand copilul produce un sunet, produce-ti si dvs. un sunet si observati daca va raspunde. De obicei copiii cu autism nu participa la aceasta interactiune, nici la jocul "cucu-bau".

4. Observati daca va raspunde la nume. De obicei copiii fac asta in jurul varstei de 10 luni.De obicei copiii cu autism ignora persoanele care incearca sa le atraga atentia si nu solicita atentia adultilor. Daca copilul va ignora atunci cand il strigati, e recomandat sa-i faceti un test de auz.

5. Observati comportamentul in jurul varstei de 1 an. La aceasta varsta, majoritatea copiilor arata cu degetul, fac pa, indica obiecte uzuale si incearca sa vorbeasca.

6. Observa sensibilitatea copilului la sunete si atingere. De obicei, copiii cu autism sunt hipersensibili la zgomote si nu le place sa fie atinsi sau mangaiati. Totusi, cateodata nu reactioneaza la durere, nu au simtul pericolului.

7. Observati concentrarea atentiei. Au tendinta de a se focaliza asupra unui obiect sau a unei parti a unui obiect, ignorand persoanele din jur, chiar si copiii de aceeasi varsta.

8. Observati daca sunt prezente miscari repetitive asociate cu autismul: fluturatul mainilor, invartitul, leganatul inainte si inapoi.

9. Observati cat de mult insista sa faca lucrurile asa cum sunt obisnuiti. Copiii cu autism manifesta o rezistenta puternica la schimbarea rutinelor.

10. Observati vocabularul copiilor. La 1 an si jumatate un copil spune de obicei 12 cuvinte iar la 2 ani formeaza propozitii din 2 cuvinte.

11. Unii copii cu autism par sa se dezvolte normal pana la 18-24 de luni, dupa care limbajul si dezvoltarea se opresc sau regreseaza. Consultati medicul pediatru daca observati un regres sau daca manifesta vreunul din comportamentele prezentate anterior.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu