twitter
rss

Să-i arătăm copilului cât mai des afecțiune, atenție și apreciere, prin gesturi și cuvinte, fără să ne fie teamă că suntem ridicoli sau că își va lua nasul la purtare din acest motiv, Nu oferiți, insă, gesturi și cuvinte de afecțiune imediat după ce copilul s-a purtat urât, deoarece se va simți recompensat pentru fapta sa indezirabilă și o va repeta.

Să fim un exemplu bun pentru copilul nostru.
Copilul învață mult prin observație și imitație, iar părinții sunt primele și cele mai importante modele din viața sa. Dacă noi ne stăpânim furia, și el va învăța cum să se stăpânească, dacă noi vorbim urât, la fel va face și el. Să nu ne transformăm în lupi moraliști, ci să facem noi inșine tot ceea ce solicităm și așteptăm de la copilul nostru.

Să fim consecvenți, blânzi, fermi și previzibili
Copilul are nevoie să știe la ce să se aștepte din partea voastră, care sunt regulile casei. Are nevoie de părinți care știu ce vor de la el, blânzi și siguri pe ei, care nu-și schimbă din mers opiniile, regulile, așteptările. Ambii părinți trebuie să aibă aceleași cerințe și așteptări din partea copilului si să-i aplice aceleași reguli și tehnici disciplinare. Altfel, se naște confuzie.

Să nu pedepsim copilul direct proporțional cu enervarea pe care ne-a provocat-o, ci cu gravitatea faptei / atitudinii/ comportamentului său. Nu pedepsiți aceeași faptă de două ori. (ex. inițial îi spui ca nu are voie la tv in seara respectiva pentru că nu și-a scris temele pentru a doua zi și în week-end îi spui că nu-l mai iei in oraș tot pentru că nu și-a scris temele in ziua de miercuri.

Să ne străduim să fim o companie plăcută pentru copil


Material preluat din cartea "Si tu poti fi Supernanny"  de Irina Petrea, editura Trei

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu